Traditionel beklædning

​Vi byder velkommen til vores autentiske univers, hvor du får mulighed for at lade dig inspirere af Mexicos glade farver og fantastiske virkelighed i alle vores produkter.​

Beklædning

Zapoteca byder på autentiske traditionelle beklædning fra Mexicos oprindelige kulturer, såvel som oprindeligt håndværk af høj kvalitet, tilpasset nutidens smag og behov. Vi opsøger censurede udstillinger og handler vi direkte med producenterne for at sikre, at kunsthåndværkerne får en fair pris for deres varer. Vi deltager i kampagner for at promoverer respekten for og produktion med de oprindelige materialer og metoder af højst kvalitet

REBOZOS

Sjaler og Tørklæder

I Zapoteca kan du se et udvalg af Mexicos fineste tørklæder og sjaler, også kaldet rebozos. De er udvalgt blandt mestervævere i de forskellige regioner.

Santa Maria Rebozos er regnet for Mexicos fineste gala-sjal. De føles som silke, men er vævet af Ikat-farvet articela, den fine viscose der erstattede silken, som brændtes under uafhængighedskrigen.

Tenancingo sjalerne væves af så fin bomuldstråd at de føles som silke. De hviler på flere hundrede års tradition af Ikat-farvning og knytning.

Maya rebozos, vævet på lændevæv, er særligt smidige og bløde med deres rækker af løse tråde. Andre mayasjaler ligner små bomuldstæpper i varme farvesammensætninger. Sjaler fra det højtliggende Chamula væves af fåreuld.

Sjaler fra Oaxaca er spundet på opretstående væve af bomuld i douce og dybe farver med fine hulmønstre. Ofte er der iblandet silkelignende tråde i articela, fin viscose. Blandt de fineste er sjaler af Coyuchi, Mexicos oprindelige brune bomuld.

Rebozos fra Michuacan overgår de fleste andre i deres vævemønstre. Farverne varierer fra de ensfarvede til striber og geometrisk design, gerne afsluttet med smukke knytninger. Marterialet er ren bomuld eller ren articela

HUIPILS

KJOLER og BLUSER​

Blandt mange af Mexicos oprindelige kulturer er kvindens traditionelle beklædning et kunstværk, som har kostet mange måneders arbejde. Det er vævet af de fineste naturfibre og er den perfekte beklædning i et klima, der varierer fra meget varmt til meget koldt.

Huipil er betegnelsen for en kvindebeklædning, bestående af et aflangt stykke håndvævet stof, foldet på midten med en åbning til hovedet. En huipil kan være lukket i siden eller åben som en poncho. Den kan være kort som en bluse eller lang som en kjole og bæres som regel over en lang nederdel.

I Zapoteca vil du finde eksempler på den fineste vævekunst fra mange egne af Mexico og Guatemala.

Af huipils fra Oaxaca er kunstværkerne fra San Pedro Amusgo, Pinotepa, Cotzocón og Tlahuitoltepeque blandt de fineste. Her dyrkes Mexicos brune bomuld, Coyuchi, en naturfiber, som har fået en renæssance med kampagnerne for at bevare oprindelige materialer, metoder og kvalitet i tekstilerne.


​En Maya huipil fortæller ved dens vævede mønstre, hvilken by den stammer fra. De farverige huipils fra Aldama, Larrainzar, Chenalho og Panthelho i Chiapas bjerge beskytter både mod sol og kulde. De slørfine vævninger fra Carranza i det varme lavland er kølige med naturlig ventilation.

Af broderede klæder er de enkle bluser fra Aguacatenango blandt de mest efterspurgte. De er syet i hånden af naturfarvet bomuldslærred og dækket med tæt hvidt broderi. Også de broderede kjoler og bluser fra San Antonino er kendt som indbegrebet af mexicansk beklædning.​​

Har du spørgsmål 

Man er altid velkommen til at skrive til os her​, hvis du har spørgsmål og mangler svar.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Adresseoplysninger

Zapoteca Transatlantic Exchange of Culture

​​Guldbergsgade 5, st. th.

2200 København N

Klik her for rutevejledning

CVR: 26425573

Telefon: 35 36 77 05

Telefon: 28 45 77 05

E-mail: zapoteca@zapoteca.dk

Om firmaet

Butikken Zapoteca tilbyder brugskunst og kunst af høj kvalitet fra familier og kooperativer i Mexico.

Åbningstider

Torsdag

14.00 - 18.00

Fredag

14.00 - 18.00

Lørdag

11.00 - 15.00

Samt efter aftale 28457705