TRADITIONEL BEKLÆDNING

Zapoteca byder på autentiske traditionelle beklædning fra Mexicos oprindelige kulturer, såvel som oprindeligt håndværk af høj kvalitet, tilpasset nutidens smag og behov.

Vi opsøger censurede udstillinger og handler vi direkte med producenterne for at sikre, at kunsthåndværkerne får en fair pris for deres varer. 

Vi deltager i kampagner for at promoverer respekten for og produktion med de oprindelige materialer og metoder af højst kvalitet​​

Rebozos - sjaler og tørklæder​

I Zapoteca kan du se et udvalg af Mexicos fineste tørklæder og sjaler, også kaldet rebozos. De er udvalgt blandt mestervævere i de forskellige regioner.​

Santa Maria Rebozos er regnet for Mexicos fineste gala-sjal. De føles som silke, men er vævet af Ikat-farvet articela, den fine viscose der erstattede silken, som brændtes under uafhængighedskrigen.

Tenancingo sjalerne væves af så fin bomuldstråd at de føles som silke. De hviler på flere hundrede års tradition af Ikat-farvning og knytning.

Maya rebozos, vævet på lændevæv, er særligt smidige og bløde med deres rækker af løse tråde. Andre mayasjaler ligner små bomuldstæpper i varme farvesammensætninger. Sjaler fra det højtliggende Chamula væves af fåreuld.​

Sjaler fra Oaxaca er spundet på opretstående væve af bomuld i douce og dybe farver med fine hulmønstre. Ofte er der iblandet silkelignende tråde i articela, fin viscose. Blandt de fineste er sjaler af Coyuchi, Mexicos oprindelige brune bomuld.

Rebozos fra Michuacan overgår de fleste andre i deres vævemønstre. Farverne varierer fra de ensfarvede til striber og geometrisk design, gerne afsluttet med smukke knytninger. Marterialet er ren bomuld eller ren articela​.

Huipils - kjoler og bluser

Blandt mange af Mexicos oprindelige kulturer er kvindens traditionelle beklædning et kunstværk, som har kostet mange måneders arbejde.  Det er vævet af de fineste naturfibre og er den perfekte beklædning i et klima, der varierer fra meget varmt til meget koldt.

Huipil er betegnelsen for en kvindebeklædning, bestående af et aflangt stykke håndvævet stof, foldet på midten med en åbning til hovedet. En huipil kan være lukket i siden eller åben som en poncho. Den kan være kort som en bluse eller lang som en kjole og bæres som regel over en lang nederdel.

I Zapoteca vil du finde eksempler på den fineste vævekunst fra mange egne af Mexico og Guatemala.

Af huipils fra Oaxaca er kunstværkerne fra San Pedro Amusgo, Pinotepa, Cotzocón og Tlahuitoltepeque blandt de fineste. Her dyrkes Mexicos brune bomuld, Coyuchi, en naturfiber, som har fået en renæssance med kampagnerne for at bevare oprindelige materialer, metoder og kvalitet i tekstilerne.​

En Maya huipil fortæller ved dens vævede mønstre, hvilken by den stammer fra. De farverige huipils fra Aldama, Larrainzar, Chenalho og Panthelho i Chiapas bjerge beskytter både mod sol og kulde. De slørfine vævninger fra Carranza i det varme lavland er kølige med naturlig ventilation.

Af broderede klæder er de enkle bluser fra Aguacatenango blandt de mest efterspurgte. De er syet i hånden af naturfarvet bomuldslærred og dækket med tæt hvidt broderi. Også de broderede kjoler og bluser fra San Antonino er kendt som indbegrebet af mexicansk beklædning.​​​​

Vævekunste i det sydlige Oaxaca er et efterspurgt rejsemål for tekstilkendere. De højtliggende bjerglandsbyer, San Juan Colorado og San Pedro Amuzgos, Oaxaca, er kendt for kvindernes helt unikke lange tunica’er eller ”huipiles,” dekorerede med indvævede geometriske mønstre der symboliserer planter, dyr & fugle. Købes online eller ses i butikken, Zapoteca. (www.zapoteca.dk)

Tråden spindes af hjemmedyrket bomuld. Den oprindelige mexicanske bomuld hedder ”coyuchi” og fremdyrkes i varme brune nuancer fra cremefarvet til karamel. Tråden farves herefter med planter, insekter og skaldyr og væves på lændevæv eller på mindre opretstående væve. Blandt de mest berømte farver er kochenille-lusens røde og indigo-plantens blå. Den mest beundrede er ”Caracol”, en blå-lilla der fremkommer ved at bringe bomuldstråden ned til bassiner i havet til en bestemt havsnegl i brunst og provokere den til at afgive sin farven. Sneglen dræbes ikke.

Se udvalget i butikken Zapoteca. (Model: Lisbet Silver, guldsmed, lisbetsilver.dk)

Kunderne er meget Glade for Zapoteca

5 ud af 5 i rating på google

anmeldelsesstjerner

Lækre tekstiler

"Dette sted er spændende. Lækre tekstiler. Spændende og smukke ponchoer som man ikke kan købe andre steder. Et af mine favorit steder."

Henriette Hansen

anmeldelsesstjerner

Fair trade produkter

"Fair trade produkter. Flotte og eksklusivt håndlavede og håndvævede produkter fra forskellige indianer gruppe i Mexico og i Latinamerika."

Edith

Find inspiration i vores unikke, mexicanske produkter​

Har du set... smykker?

Har du spørgsmål?

Man er altid velkommen til at skrive til os her​, hvis du har spørgsmål og mangler svar.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Adresseoplysninger

Zapoteca Transatlantic Exchange of Culture

​​Guldbergsgade 5, st. th.

2200 København N

Klik her for rutevejledning

CVR: 26425573

Telefon: 28 45 77 05

E-mail: zapoteca@zapoteca.dk

Om firmaet

Butikken Zapoteca tilbyder brugskunst og kunst af høj kvalitet fra familier og kooperativer i Mexico.

Åbningstider

Torsdag & fredag

Lørdag 

Eller efter aftale. Ring gerne.

14:00 - 18:00

11.00 - 15.00