Kunsthåndværkerne

Zapotecas kunsthåndværk kommer fra kooperativer og familieproduktioner i mange egne af Mexico og det nordlige Guatemala. Vi handler direkte med producenterne eller kooperativerne for at sikre, at kunsthåndværkerne får en fair pris for deres varer.

Mød menneskerne bag​

FAMILIEN DE LOS ANGELES, OAXACA

Omdrejningspunktet for butikken Zapoteca er gulvtæpper fremstillet af familien De Los Angeles fra Zapotekerlandsbyen Teotitlan Del Valle. Forældrene José og Margarita og deres fem sønner og to døtre er alle eksperter i hele processen.De farver selv alt det garn, de bruger til deres tætvævede tæpper til gulv og væg. Ulden kartes og spindes, farves med plantefarver og cochinilla-lusens røde og væves på oprejste væve af forskellige størrelser.​

​Santa Maria Del Rio, San Luis PotosI

Sjaler fra Santa Maria bæres af kvinder overalt i Mexico, men kommer fra den lille by Santa Maria Del Rio i staten San Luis Potosi. Næsten alle boliger i byen er rummer familieproduktioner, og byen har oprettet en skole i byens smukke, gamle kloster for at bevare det specielle kunsthåndværk.

De ensfarvede sjaler kaldes chalinas. De mønstrede kaldes rebozos, som kommer af ordet rebozarse (at dække hovedet). De sidste er ikat-vævede, hvilket vil sige, at bundter af fin tråd bevikles og derefter farves, så der dannes gnister og mønstre.​

De er særligt kendte for den raffinerede knytning af trenden, en kunst som går i arv gennem generationer. Materialet er naturfibre, en fin viskose, og sjalerne er så stærke, at de holder hele livet til både at bære børn og bylter.​

​Tenancingos mestervæver

Tenancingos mestervæver, Louis Rodrigues Martinez, er kendt for at væve nogle af Mexicos fineste Ikat-farvede bomuldssjaler. Ikat-farvning hedder jaspeada på spansk, og Rodrigues kan fremvise redskaber fra forfædrende til markering af mønstrene.

Den fine trød bundtes, spændes op på rammer og markeres med ruller der angiver designs udviklet af forfædrene. Derefter bevikles de og farves, inden de sættes op på væven således at de komplicerede mønstre fremstår under vævningen.

Tenancingos kunsthåndværk lever og udvikler sig med tiden, og Rodrigues sjaler er regnet for de fineste blandt mesterstykker. Han har deltaget i inernationale conferencer og konkurrencer blandt andet i Japan, hvor Ikat-kunsten også praktiseres.

Tzabolotik, San Cristobal, Chiapas

Tzabolotik er et kooperativ i San Cristobal De Las Casas, Chiapas. Kvinder fra Maya landsbyerne Chamula, Larrainzar, Panthelho og Chenalho producerer og sælger smukke bluser, jakker, sjaler og andet, som udgør deres traditionelle kunsthåndværk og beklædning. Byerne ligger langt oppe i bjergene. De dyrker grøntsager, som sælges på markedet i San Cristobal. Ulden er et højt skattet råstof, og i flere byer regnes fårene som en del af familien.

​Gabriel Anaya Barba

​Sølvsmeden Gabriel Anaya Barba bor og arbejder i minebyen Guanajuato i Mexico.

Gabriel Anaya lærte sit håndværk af Francisco Garcia, mester i barok smykkekunst. Heraf hans forkærlighed for barokke motiver med kranier og skeletter.

Hans motiver og materialer spænder vidt med mange motiver fra naturen, både dyr, fugle, fisk og insekter som Guldsmeden. Et andet af hans afholdte og efterspurgte motiver er hænder i forskellige udformninger.

Hans smykker er nytænkende og usædvanlige, og han bruger gerne keramiske perler og glasur i smykkerne

Defino, Oaxaca filigran

​Delfino er en af Mexicos mest anerkendte sølvsmede med speciale i filigran-arbejde.

Delfinos lille værksted ligger i Oaxaca by, og han viser gerne processen med at trække de fine perleagtige sølvtråde der kendetegner filigran-kunsten.

Hans galla-smykker bærer ofte små saltvandsperler eller perler af coral, turkis eller andre halvædelsten.

Da den nuværende spanske konge og dronning blev gift i 2004, blev Delfino udvalgt til at lave Mexicos bryllupsgave til kongehuset, et filigran diadem.

Kunderne er meget Glade for Zapoteca

5 ud af 5 i rating på google

anmeldelsesstjerner

Lækre tekstiler

"Dette sted er spændende. Lækre tekstiler. Spændende og smukke ponchoer som man ikke kan købe andre steder. Et af mine favorit steder."

Henriette Hansen

anmeldelsesstjerner

Fair trade produkter

"Fair trade produkter. Flotte og eksklusivt håndlavede og håndvævede produkter fra forskellige indianer gruppe i Mexico og i Latinamerika."

Edith

Find inspiration i vores unikke, mexicanske produkter​

Har du set... mexicansk kunst?

Har du spørgsmål?

Man er altid velkommen til at skrive til os her​, hvis du har spørgsmål og mangler svar.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Adresseoplysninger

Zapoteca Transatlantic Exchange of Culture

​​Guldbergsgade 5, st. th.

2200 København N

Klik her for rutevejledning

CVR: 26425573

Telefon: 28 45 77 05

E-mail: zapoteca@zapoteca.dk

Om firmaet

Butikken Zapoteca tilbyder brugskunst og kunst af høj kvalitet fra familier og kooperativer i Mexico.

Åbningstider

Torsdag & fredag

Lørdag 

Eller efter aftale. Ring gerne.

14:00 - 18:00

11.00 - 15.00